I lager.

CAT Tourniquet - Gen 7

519 kr

Combat Application Tourniquet (CAT) Generation 7 är en liten och lätt enhandstourniquet som helt kan stoppa en livshotande artärblödning i armar och ben.

Det avsnörande förbandet/tourniqueten har ett band med kardborre och ett anpassningsbart friktionsspänne.
Spännarmen, som enkelt hanteras med en hand, använder ett fritt löpande invändigt band för att kunna ge ett större och mer omfattande tryck på det aktuella området. Spännarmen låses sedan i sitt läge (fortfarande med en hand) i den inbyggda kroken. För att ytterligare säkra spännarmen under transport använder man ett kardborreband som låser över krokarna på vilket man även kan notera tid när förbandet applicerades.

Livshotande blödning 
För livshotande blödningar används avsnörande förband som förstahandsåtgärd. Ny evidens visar på vikten av snabb kontroll av blödningen och att avsnörande förband inte leder till de biverkningar som man tidigare har trott.

Vid livshotande blödningar där det är svårt att använda avsnörande förband p.g.a. anatomin så rekommenderas tryck/tamponering direkt på blödningskällan som primär åtgärd. Tamponeringen kan med fördel bestå av hemostatiska förband, då dessa innehåller ämnen som medför att blödningen upphör snabbare vid korrekt applicering.